Feminist? Javisst!

Skagerak

Publicerad 2013-01-31 11:54:00 i Anka

Om ni undrar varför så lite blir sagt av Ellinor och Nike är det för att de inte är lika rutinerade bloggare som jag och Gurkan med våra tidigare djupa, känslo- och övertänkbloggar i åtanke. Dessutom är Nike nykär och urgullig på det där löjliga fnittflicke-viset, men jag unnar henne verkligen det! Finns det något finare, mysigare, bättre, pirrimuttigare en den nykära känlsan? SKULLE INTE TRO DET VA. Men jag håller med! Mera inlägg från spruttelkuttermuttan och fittfnitterflickan.

Medan ni väntar kan ni lyssna på min favoritlåt (på fucking repeat) så länge *tihi*
 

Såhär ser en feminist ut

Publicerad 2013-01-29 21:52:00 i Anka

 
    
   
  

 Förstår ni lite vad jag vill säga? En feminist ser inte ut på ett speciellt sätt. Det finns ingen "typisk" klädsel, frisyr, könsbehörighet osv. Så när någon påpekade "men du ser ju inte ut som en feminist" blev jag varken arg eller speciellt förvånad. Man föreställer sig gärna att feminister är manshatande kvinnor vilka är, lesbiska, korthåriga, kroppsbehåriga och "fula".  
Jag frågade istället personen nyfiket "hur menar du? hur ser en feminist ut?" varpå personen i fråga blev tyst och tänkte en lång stund tills hen slutligen sa "äh jag vet inte..."
Precis. Jag vet inte heller, för det finns inget som fysionomiskt kännetecknar en feminist.

Ber om ursäkt ifall jag demolerat någons trångsynta fördomar.

(Alla, de flesta känner ni igen, är uttalade feminister.)

tidsoptimist? JAVISST!

Publicerad 2013-01-29 10:24:36 i Anka

Försov mig något så överjävligt idag och missade därmed föreläsningen 8-10 vilken jag hade sett fram emot som fan! (icke-ironi) Den handlade om synen på kroppen: manligt, kvinnligt etc. Men vad gör det när min gamla underbara arbetsplats ringde igår och undrade om jag kunde jobba idag, så strax beger jag mig dit och kramar på mysbusungar och babblar med kollegorna om mitt nya äventyr på universitetet.

Tänkte panga på med ett rätt mastigt inlägg senare. Ledtråd: såhär ser en feminist ut

Sjuk.

Publicerad 2013-01-28 11:27:00 i Guro

Sitter och glor på bilder på instahhh och inser vilken sjuk grej det är... Alltså majoriteten av bilderna som har 10000000 "likes" är lättklädda tjejer och killar med sanslöst stora muskler. Ja jag vet att bilden när Beyonce käkar hamburgare också har en miljon hjärtan,men det säger ännu mer i vilken värld vi lever i.

En värld där utseende och medialt inflytande går före både kunskap, personliget och fina bilder på träd (nej jag syftar inte alls på mig själv..)

Gick jag ur instahhhh? Nej. Har jag gjort något för att förändra? Ja, jag började följa miljöpartiet! Nu ska här gillas träd månitro!!

där har vi honom

Publicerad 2013-01-25 21:51:00 i Anka

Asflabbar genom hela. Om nån undrar; har funnit min andra hälft (min manliga motsvarighet straight up) Finns det något mer attraherande än killar med urskön humor? Ändå har i princip alla killar jag haft ett seriöst umgänge med varit torrbollar. Mest jag som stått för skämten... Vet ni hur utmattande det är?! Att skämta för två personer är ett heltidsarbete förfan. Borde fått betalt.
Kommentarer (0)

Switch!

Publicerad 2013-01-23 19:49:00 i Anka

Åh in här med er och läs! "Tänk om vi reagerade på sexuella övergrepp genom att begränsa mäns frihet på samma sätt som vi begränsar kvinnors?"

Alltså bara WORD på den.


Tutoruppgift nr 1

Publicerad 2013-01-23 12:55:10 i Anka


Att skriva uppsats. Alltså mja... inlämning på fredag hursom.

Det du!

Publicerad 2013-01-21 21:07:41 i Guro

Sveriges television använde just "HEN" i direktsändning! Åh vad jag älskar public service.

Till oändligheten och vidare

Publicerad 2013-01-20 12:39:00 i Anka

Delkursbeskrivning "introduktion till genusvetenskapen 15 hp":

"Genusvetenskapen studerar hur genus ”görs” eller konstrueras i samhälle och kultur. I den här första delkursen introduceras några av genusvetenskapens olika inriktningar och nyckel­begrepp, en historisk analys av genusrelationernas utveckling i Sverige samt en genusteoretisk analys av några av dagens aktuella samhällsproblem. Delkursen ger även en introduktion i textanalys och tar upp litteraturens betydelse för det offentliga samtalet kring genusrelaterade frågor. Via tutorseminarier och tutoruppgifter tränar vi på att i mindre grupper föra vetenskapliga diskussioner muntligt och skriftligt."

Ryser av välbehag. Taggad till miljarder! Dock sådär bajsnödigt nervös somsagt, men så ska det väl vara I guess. Vore väl annars lite halvpsykopat om det inte kändes något alls...
Hursom, lilla jag ska strutta omkring på Stockholmsuniversitet och ha mig liksom. That's a sight for sore eyes.
Jojust! För det var så det blev. Accepterade både min reservplats på SU och antagningen på södertörn. Men då SU var mitt förstahandsval blev det i andra urvalet en plats över till tjejen-med-okoll (dvs mig, hajade fan ingenting) men bra var väl det eftersom det är närmre (sägs att det ger extra mysig merit på pappret också). Och så har jag ju Nike där någonstans med sitt pedagogtjossan.

Åh herre min givmilde skapare... *går och bajsar för femte gången idag*

Just sayin'

Publicerad 2013-01-18 11:04:26 i Nike

 

Ni vet det här med att när en flicka snubblar och ramlar så kastar sig tre vuxna ner till den lilla flickan och frågar hur det är fatt? Ni vet det här med att när en kille snubblar och ramlar säger den vuxne lite klemtjeckt att åh så ställer vi oss upp!?

Var kommer det ifrån? VAD berättigar detta?

Är det vetenskapligt bevisat att tjejer är födda med skörare kropp och tunnare hud? I så fall vill jag se den forskningen illa kvickt.

 

Nej men allvar: Hur ska vi kunna få ett jämlikt samhälle när man börjar med att behandlar tjejer och killar såhär tidigt och för en sån här liten skit sak?!

 

Antingen tröstar vi alla eller så uppmuntrar vi alla!

Glad fredag! 

Bildkälla: stockholm.se

:(

Publicerad 2013-01-17 21:56:00 i Anka

Kan fan inte låta bli och måste ändå få avlasta mig lite. Och om det är något jag kan med blogg som medel är det att avlasta. (Om jag vore modig nog skulle jag länka till min gamla, än befintliga blogg där jag bearbetade ett krossat hjärta, men så kul ska vi faktiskt inte ha det!).

På bilden har ni alltså mig. Går och milt panickerar var femtonde minut över det faktum att jag börjar på universitetet på måndag. Precis innan den här bilden blev tagen fick jag en liten söt och nervös gråtattack, men insåg ganska snabbt hur patetisk jag var. Skrattade åt mig själv i spegeln, tog en bild och sedan var det över.
Imorgon är sista dagen på jobbet..... (lite därför jag grät också). Ett och snart ett halvt år, varav ett halvår sammanlagt på en och samma förskola. Förra veckan erbjöds jag fast anställning, men jag fick vemodigt tacka nej. Kommer sakna mina barn så oerhört att det fanimig inte finns! Neeeeää usch nu vart jag sentimental igen...

Citerar barn i röda byxor och vit tröja: LOVA att inte prutta nu! SERIÖST *super serious face* ...

Ahmen förstår ni?! Här hör jag ju typ hemma!!!

no shame

Publicerad 2013-01-15 22:42:00 i Anka

Känner att jag verkligen är i högform! skriver som aldrig förr! Har funnit mitt kall. Men tänker lugna ned mig ett kilo eller två så de andra också får utrymme, men om ni orkar; läs den här iögonfallande långa, men kuliga anekdot på tal om att följa med någon hem *tihi* a la prinsessan Madde. Btw, bloggfikan var övertrevlig, flummig och bäst (vad annars med så fina människor som dessa)

Snaskig berättelse på ingång, nejmen. Jag följde med en kille hem (han var kompis med min tvillingsysters pojkvän)  för några månader sedan. Eller egentligen var det menat att han skulle följa med mig hem, men ungefär bara några meter ifrån min port kom jag på att farsan och jag hade skiljts som ovänner den kvällen (jäääääävligt dum idé att ta med en grabb på rummet då om man säger), så vi beslöt oss för att dra till honom istället. Om jag var taggad? Till tusen. Men halvvägs i taxiresan hade lusten avtagit och jag började med ens att tänka på annat. Väl framme var lusten lika med noll. Och utan lilla minsta skuldkänsla gjorde jag klart för honom att det inte skulle bli något. Besviken blev han och det kan jag förstå, kan själv bli rätt tjurig när kåtheten är obesvarad, men till min glädje accepterade han det relativt bra (lite tall försökte han med men han insåg ganska snabbt att det inte lönade sig).
Vad jag dock inte förstår är hur han nu såhär i efterhand (för drygt två, tre veckor sedan) kommer till min syster och hennes kille och undrar över varför jag följde med hem, men inte låg med honom (come again?!). Han tyckte det var mycket märkligt att jag hade förmågan att ändra mig och inte känna mig sugen och kåt bara för att tanken från början var att ligga.

Hurrni! Finns ingen garanti på att man får ligga bara för att man får med någon hem. Man har nämligen alltid rätt att ändra sig, om så gäller i sista sekunden, för så fort det inte känns rätt eller bra eller ingenting alls, ska man lyssna till det. Man ska aldrig känna sig tvingad till något. Inte ens - som i mitt fall - man gjort sig "besvärlig" - kanske betalade hen taxiresan? kanske åkte hen en lång tågresa för att ta sig till dig? kanske hen köpt sjukt dyra grejer till dig tidigare? - Nej, ALDRIG. Då gör man sig själv en otjänst! Vill du inte, gör det inte. Och om personen i fråga inte kan se på det med acceptans har du verkligen gjort rätt val, för ligga med någon som inte respekterar dig är inte eftersträvbart.

Felet många gör (har även jag gjort) är att de går med på att göra något de känt sig tvingad till och i efterhand ångrar sig något så överjävligt, bara för att slippa se den andra missnöjd och otillfredställd. Låt personen vara missnöjd och otillfredställd och önska hen bättre lycka nästa gång! Och slipp samtidigt ett dåligt ligg och ånger i överflöd.

Bloggfika going on!

Publicerad 2013-01-15 18:37:30 i Nike

Det är viktigt att ha planer för bloggen och dess inlägg - därför sker i denna stund vår första officiella bloggfika ;-)

Hej svejs!

Rör du dör du... typ iaf.

Publicerad 2013-01-14 17:01:00 i Anka

Och vad gäller killar och även tjejer som tar sig friheten att tallas och äckla sig på klubbar eller liknande *paus för typ DAMPspasm* den friheten och rätten har ni faktiskt inte. Och det är inte en komplimang om du blir tallad på. Ja alltså ofrivilligt-by-stranger-tallad. Det händer nämligen att en del avfärdar det med "men hen gjorde det ju för att hen tycker du är läcker" (du som är den, du får min tillåtelse att hålla käften föralltid). Det spelar ingen jävla roll vad tallaren tycker, RÖR INTE.

Vad vill man uppnå som tallare? något av den respektlösaste handlingen som fan i mig finns. Personligen blir jag helt jävla insane och - om jag får tag i äcklet - ser till att hen ångrar sig djupt och skäms så inte ens ett helt hav av skämskuddar räcker. To be honest delar jag oftast ut en och en annan örfil (rätt svårt för en hetlevrad brud som jag att handla pedagogiskt i såna lägen) då personen helt klart stegat över min gräns, inkräktat på mitt revir om man ska snacka primitivt. Vart går din gräns? 
Och ja, det händer ganska ofta att jag blir ofrivilligt tallad på. Säger sig självt om man ser ut såhär:
 
Stå på er! Som sagt, era kroppar is not theirs to mess with. YOU'RE IN CHARGE HERE!

totalitärt styre över din kropp. Period.

Publicerad 2013-01-13 22:07:00 i Anka

Ja, vad kan man annars bli om inte förbannad när något som Ellinor skrivit om här nedan inträffar? Tråkigt nog möts oftast kvinnliga våldtäktsoffer av skepsis och skuldbeläggning i stil med "går en ung kvinna ensam själv klockan fyra på natten får hon skylla sig själv/ hon borde inte ha blivit full/gått med honom hem/varit inbjudande/klätt sig lättklätt" osv. Istället för det stöd, tillit och förståelse hon behöver efter något så fruktansvärt som ett övergrepp. Säger sig självt varför så många våldtäktoffer inte vågar anmäla när tryggheten inte finns.

Det fina (ironi) med det hela är att de flesta våldtäkter sker i hemmet, av någon hen känner. Hur värjer man sig från en sådan hemfrontsattack? det vill jag att skeptiker och skuldbeläggare talar om nu när de promt ska påpeka för offret att hen står delvis ansvarig för att ha blivit våldtagen.
 
Till alla killar där ute som inte riktigt har fått ihop det här med att kvinnan har totalitärt styre över sin kropp:
Det spelar ingen roll om tjejen är lättklädd, full, följer med dig hem, flirtat hela kvällen eller att det är sent. Det rättfärdigar inte på några plan en våldtäkt. Inser du att poppen inte får ta sig ett dop i grytan trots det att hon exempelvis följt med hem, men att hon helt enkelt inte vill längre så är det så det är. End of discussion. Det ska räcka där, men i dagens samhälle råder det en helt annan uppfattning när dags man ska lägga av. Det ska alltså behöva gå så långt att hon mer än tydligt gör motstånd och tvingas ta till med örfilar och sparkar och upprepade gånger skrika "nej, stop, sluta!" för att du ska fatta. Det blir till och med så att du känner att du blivit hård och askåt i onödan och att ingen minsann ska örfila och sparka dig och således genomför våldtäkten ändå. VIDRIGT! Varför vilja knulla någon som inte vill knulla tillbaka? Ser ingen njutning där inte.

Om det ska behöva gå så långt att man gör motstånd överhuvudtaget, är det väl något samhället felförmedlat kan jag känna. Kanske har det just med det här att man möter offret med skepsis och skuldbeläggande och också utgår ifrån att hen ljuger/hittar på och man är "in favor of" förövaren, tills motsatsen bevisats.

Man borde verkligen, VERKLIGEN ställa våldtagaren till rätta all the fucking way. Andas med kaffe-rök-räkmacka-andedräkt i nacken på aset så att hen riktigt förstår hur jävla sjuk hen är, men främst ska hen förstå vilka förbannat jobbiga konsekvenser som följer. 

Sista sagt. En tankeställare:
Varför är man så mån om att tala om hur tjejer på bästa sätt undviker att bli våldtagna och inte hur killar undviker att våldta? Uppenbarligen kan de inte låta bli. (majoriteten väldtäkter utförs av män) just sayin.

MÅ DEM KASTRERAS & BRINNA I...

Publicerad 2013-01-13 20:17:06 i Ellinor

Som kontrast till mitt förra inlägg.
Jag är inte bitter, nu är jag FÖRBANNAD! Och det är inte ofta ska jag tala om.

För er som missat blev en tjej, 20 år gammal tidigt idag överfallen & våldtagen av fem män i samma ålder när hon var på väg hem från Sundbyberg station. Tjejen ligger inlagd på sjukhus och mår psykiskt väldigt dåligt (nähää). Man har i skrivande stund inga misstänkta för dådet.

VAD. ÄR. DET. FÖR. FEL. PÅ. MÄNNISKOR! ? !

Det här är en av de saker som provocerar mig mest och gör mig förbannad! Aldrig. A L D R I G, får dessa saker ses på med acceptans av samhället och någonting som är okej att det händer.

MÅ DEM KASTRERAS. ALDRIG FÅ KÄNNA NÅGON TYP AV NJUTNING OCH BRINNA I.....

Gissa könet...

Publicerad 2013-01-11 22:06:16 i Allmänt

Tycker det här med ansning av hår är en ganska märklig grej. Varför är det manligt med hår på kroppen, och nästintill äckligt om en kvinna har det?
Därför utlyser jag nu en liten tävling. Kan ni gissa vilka hårstrån som tillhör en kvinna? Alltså de hårstråna som av samhället anses vara snäppet äckligare och mer motbjudande än de som tillhör mannen.

Lycka till!

Word!

Publicerad 2013-01-11 11:45:15 i Nike

OHWE

Publicerad 2013-01-10 13:25:00 i Anka

Sitter i skrivande stund och tjuter av förtjusning över det faktum att hela ensemblen tagit påljäveln ur röven och skrivit sin presentation! Nu är vi fulltaliga och redo att ställa patriarkatet mot väggen!
OOOOHWEEE
Nu tar jag tillfället i akt och målar upp ett scenario för er, vilket jag föreställde mig på gymet i förrigår.
Ponera att jag och en väninna turas om och kör råstyrka på bänkpressen och ba vrålar ur likt två könsmogna lejon så det riktigt ekar i lokalen. Hur tror ni omgivningen (majoriteten grabbar, några äldre damer samt sötnosflickor som hänger vid stretchhörnan eller motionsmaskinerna) skulle reagera?

Tycker det är så lustigt (alltså nu menar jag gapflabb-kul) när grabbar gör det, till och med de små räkpojkarna som jämförelsevis besitter lika mycket styrka som mitt högra lår, och på någotvis gjort det legitimt för manssläktet at ze guum (läs: tysk brytning). Typ, hör hur jääVLA STARK JAG ÄÄÄÄÄR!!!!

Frågar ni mig hur omgivningen skulle reagera på stridsvrål a la tjejer in bänkpress skulle det vara i stil med VAFAN GÖR DOM DÄR BRUDARNA?!

Hej alla glada!

Publicerad 2013-01-09 22:43:00 i Nike

Nu är det äntligen min tur att bidra med något i denna blogg! Jag läser pedagogik på Stockholms universitet. Väldigt intressant och mycket att läsa. Tyvärr lite för mycket att läsa. Men men... Om ni tror att pedagogik är torrt, gammalt och tråkigt har ni helt fel (eller okej, det finns lite gammalt tråk också). Men ämnet pedagogik är väldigt brett och innehåller så enormt mycket - bland annat genusvetenskap! Så därför tänkte inleda min premiär här på bloggen med ett ganska basic, och kanske lite akademiskt, inlägg! Håll i er!

För mig är begreppet genus skiljt från begreppet kön. Kön är det vi biologiskt föds med (detta är visserligen en diskussion i sig men den är inte relevant just nu) och genus är en social konstruktion. Det finns inte någonting som visar att män ska vara på ett sätt och kvinnor på ett annat bara för att man tillhör ett biologiskt kön. Vad som anses som ”manligt” respektive ”kvinnligt” är alltså sociala kategorier. Dessa kategorier är idag så djupt rotade i vårt samhälle att vi kan kalla dem genusstrukturer. Väldigt förenklat: Killar kan inte bära klänning för att det är ”kvinnligt” och tjejer kan inte leka med bilar för att det är ”manligt”. Detta har blivit som en osynlig lag i dagens samhälle att många inte ens ser detta som ett problem eftersom det numera tillhör våra normer. Och det som avviker från normerna anses som onormalt eller ”lite konstigt”.

Så vad kan vi göra? Vi måste sluta upprepa och återskapa dessa normer. För om alla skulle gå emot sådana här dumheter så skulle ju normerna ändras och ersättas av nya normer. (I den bästa av världar skulle t ex media sluta sända ut bilder på helt absurda skönhetsideal och byta ut dem mot budskap om hälsosamma och jämställda ideal.)

Jag medger att detta är svårt. Det är så lätt att falla tillbaka in i invanda mönster. Men om man hela tiden tänker efter – eller som en av våra föreläsare så fint säger; ”Sätter på sig sina kritiska glasögon.” – så kan man göra om och göra rätt när man upptäcker en genusfälla. Eller höja rösten och säga emot om man hör/ser någon annan falla dit. Ibland kanske problemet ligger i avsaknaden av insikt hos personen istället för i själva ställningstagandet. Hm.. Flummigt formulerat. Det jag menar är att vissa personer inte ens är medvetna om vilka fel de gör (när de t ex ger flickan en barbiedocka i present) och om dessa personer blir upplysta så kanske de börjar tänka om. Kunskap till alla!

Men lite hjälp på traven kan ju vara bra och därför finns denna fantastiska blogg! En samlingsplats där ingen fundering eller observation är för feminin att ta upp. Eller där ingen fråga är för maskulin för att ställas. Jag ser i alla fall fram emot många fina, roliga, arga och knasiga inlägg på denna sida!

Som kvinna borde

Publicerad 2013-01-09 21:21:06 i Guro

http://saljgrejmedtjej.se/

Detta är en superbra sida! Så klockren och en riktig "solar plexus spark" på hela etablissemanget! Kolla in alla sjuka reklamkampanjer där kvinnokroppar exponeras och (i löjligt många fall) totalförnedras!


I en kvinlig värld

Publicerad 2013-01-08 00:33:00 i Ellinor

HalliHallå! Gott nytt 2013!Det här är första gången jag, Ellinor höjer min röst på denna fantaloniska blogg, även om jag varit med och spekulerat sedan dess begynnelse. Så, Hej!
 
Jag är en energisk filur som tillbringar mina dagar med att prata med främlingar om Amnesty. Är lite smått översocial & galen. Vegetarian. Brinner för människorättsfrågor & ett Sverige där folk blir upprörda för större ting än ett nykommet ord i svenska akademins ordlista.
 
Tanken är ju att vi på denna blogg kommer att reflektera över allt ifrån vardagliga situationer som vidrör feminism, till större och mer allmänna frågor som vi ställs mot i samhället. Här på bloggen är inget för litet eller stort för debatt.
 
Jag skulle vilja ta mig friheten att kalla detta för en ”missnöjesblogg”. Vi är fyra tjejer. Feminister som är missnöjda med att samhället gynnar alla med en kuk mellan bena och blahi blaha. Därför hade jag även tänkt göra min entré på den här bloggen med ett inlägg om frågor som gör mig upprörd, tex könsdiskriminering i sthlms uteliv, sexistisk media eller dylikt (vilket jag med all garanti kommer att göra senare). Men så satt jag på tåg 188 igår och höll tidning kupé min hand.

Ett lagom trevligt magasin som brukar innehålla intressanta & välgjorda reportage. Men till skillnad från tidigare igenomskummanden fångade den mig igår i ett järngrepp.
Sex sidor om ”patriarkatet som är på väg att falla”. Fyra uppslag om feminism. Jämställdhet. Men viktigast av allt. Kvinnors höjda status i samhället!

Min första tanke var, bullshit. Om det berodde på att jag hade en dålig dag eller om det var av ren reflex när man hör någon påpeka att ”kvinnor visst har samma inflytande som män” – vet jag inte, men såhär i efterhand skäms jag. Hur kan jag ha den inställningen innan jag ens tagit mig igenom första stycket, jag som ska tro på förändring! Om det är någon som ska tänka, Yeees! Pussy Power*, klart det är sanning. Istället för vad är detta för skit, så är det väl jag(vi)!?

Så där och då bestämde jag mig för att sluta vara en bitterfitta och inleda det här året med glada nyheter till oss, kvinnor, kära systrar. Självklart var artikeln sjukt intressant och grundade sig på forskning som visar att ”kvinnor dominerar universiteten, får toppjobb som tidigare bara gick till män & tjänar alltmer”. Vi går mot ljusare tider! Det stämmer och det är därför vi ska fortsätta ta kampen tills kvinnor & män är jämställda! (Eller förresten, det är ju bitterfittan i oss (eller kalla det vad du vill) förnuftet, på klarsvenska som gör att vi orkar ta kampen, för vi blir irriterade, motiverade och vill ha förändring. Men idag får hon ligga på hyllan.)

HURRA för Kupé som tar upp dessa fantastiskt viktiga frågor till råga på allt med en positiv anda. Mer sådant åt folket! Nä nu ska jag sluta. Men först, hoppa på första bästa SJ tåg och sno med en Kupé. Annars har jag tre på lager.
Puss!

*PUSSY POWER (Fitt makt)
Ytterst användbart uttryck i de flesta situationer & bör vara en del av varje feminists ordförråd . Liksom en kristen utbrister ’Halleluja’ eller ’Amen’, utbrister vi ’Pussy Power!’.

Att vara kvinna innebär lägre status

Publicerad 2013-01-06 23:16:00 i Anka

Nämnde i tidigare inlägg, argumentet en del pojkar kör med när de under en diskussion om feminism kontrar med (istället för att bara lyssna på vad jag har att säga) "men vi blir kallad bög/gay/fjolla för vi visar känslor" (tro mig, händer sjukt ofta). Att bli kallad bög och mena på att det är ett skällsord, något fel och negativt handlar indirekt om vad för syn man har på kvinnan idag. Frågar man en grupp människor hur de skulle beskriva en homosexuell man så kommer förmodligen de flesta säga att de sminkar sig/mån om utsidan, sysslar med mode, klär sig, för sig och beter sig feminint/kvinnligt. Det är den vanligaste förekommande föreställningen av en så kallad bög.
Saker som "hör till kvinnan" (smink, mode, känslor osv) är skamligt och förnedrande som kille att hålla på med, varför? Jo för att den gamla kvinnosynen - mindre värd, objekt för sex, underkasta sig mannen, har ingen talan, ingen fri vilja - fortfarande präglar kvinnosynen idag. Kvinnligt = lägre status. (Tyckte det här kunde bli ett eget inlägg istället, blev så krångligt och förvirrande att smita in det i tidigare inlägg.)
 
 
Sedan finns det ju dom som är emot gaykillar på grund av sexualliteten i sig, att vara man och älska/attraheras av män, och därför värderar gaykulturen som något fel/negativt/dåligt.
Ställer mig så enormt frågandes till det, för varför i hela friden förkasta människor som älskar lika mycket som du (om inte mer) och således tar sig rätten att älska? Bara för att hen inte älskar samma sak som du innebär det inte att personen ifråga gör/är något fel/negativt/dåligt?

Hear me out

Publicerad 2013-01-05 22:59:00 i Anka

 
När jag diskuterar feminism med grabbar händer det väldigt ofta att man menar att killar minsann också har det jobbigt och att det finns orättvisor kopplat till att bära snopp och ja? Ja! Det är väl klart! MEN det är väl inte det vi samtalar om just nu? Nu handlar det om kvinnofrågor. Jag tar ofta upp och vill analysera det här med att kvinnor exempelvis inte kan balla ur (typ göra bort sig, bli skit arg, hjula runt på fester, supa sig redlösa och exponera könet eller sitta och skita och lägga upp det på typ instagram och alla ba "hahahahahah sjuk du e freddan" för att man som tjej inte sysslar med sådant *fnys*) eller knulla runt fullt så mycket som män, så kontras det med att "men vi då... vi blir ju kallad bög för att vi visar känslor" och så vidare... man kommer liksom ifrån ämnet och istället hamnar man i nån diffus diskussion med alla möjliga orättvisor där man egentligen inte kommer någon vart. Gott folk! det ena uteslutar ju inte det andra. Jag förnekar ju inte att killar har det sämst på visa punkter bara för att jag konstaterar att kvinnor har det sämst på andra punkter.
Och min tes är att kvinnor har betydligt fler orättvisor, faktiskt (där är det säkert många "jämnställtister" som motsätter sig) därför tar jag också upp dem. Därför är jag feminist.

Men absolut killar! Ni blir ju också påverkade (hjärntvättade) av könsnormer som talar om på vad sätt man ska vara och bete sig beroende på vilket kön man bär, liksom vi tjejer! I hear you! Men lyssna gärna på vad jag har att säga och begrunda över det, istället för att sätta in en motstöt.

kvinnokämpe

Publicerad 2013-01-02 17:15:00 i Anka

 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela