Feminist? Javisst!

suck

Publicerad 2013-03-31 21:58:12 i Anka

Är så fascinerad över hur människor envisas med att hänvisa till biologiska faktorer i diskussioner om genus och jämställdhet. Man liksom VÄGRAR att  istället tänka att det kanske inte alls är biologi som ligger till grund för exempelvis löneskillnaden. Man frågar typ, vad tror du? varför tror du att kvinnor än idag, i ett samhälle du kallar jämställt, tjänar mindre än män? Och får väldigt ofta det diffusa svaret att det skulle ha med biologin att göra. Jaaa ja, alltså du menar att män har ett visst signalämne  som automatiskt klirrar in några tusenlappar mer i månaden? men dåååå förstår jag......problem solved! Det går  inte att hjälpas. Så hela jämställdhetsarbetet, jämställdhetstänket, feminism, genusmedvetenheten är förgäves.
 
Varför är det ett jävla maratonlopp i ösregn och motvind att tänka att anledningen till att män dominerar i politiken, sitter på chefspositioner osv, handlar om sociala konstruktioner och könsrollsuppfostran. Flickor och pojkar fostras olika, de uppmuntras olika och bemöts olika. Då är det inte konstigt att vi senare får olika förutsättningar.
 
Man snackar också om att det bara krävs från kvinnorna att ta lite mer plats. Ta för sig. Det ligger på oss kvinnor för vi har ju gjort det medvetna valet att vara passiva...... Man uppmanar kvinnan att ta plats, och när hon väl gör det händer det mest fantastiska. Hon blir nedtystad. Läs boken eller se filmen tusen gånger starkare så kommer ni förstå mig bättre.
Jag har tagit för mig i hela mitt liv. Det är jag, det är min personlighet. Så jag har inte kunnat göra så mycket åt det faktum att jag syns, jag hörs, jag har åsikter. Och jääääävlar vad mycket skit jag har fått ta. Jag är ett praktexempel. Har alltid känt mig annorlunda och fel. Men det ska inte vara fel för någon att vara sig själv som i mitt fall, eller att göra det medvetna valet att ta plats. Borde vara en rättighet för alla, oavsätt kön.
 

meep meep

Publicerad 2013-03-14 12:29:00 i Anka

(Gör ett halvhjärtat försök till ett inlägg. Så förbannat trött och dessutom hungrig.)

Att tycka och hävda att du vill ha ett mer jämställt samhälle, att kvinnor och män ska ha lika rättigheter och förutsättningar, räcker inte. Du måste också göra något, agera, bli aktiv. Och om du inte vet vart du ska börja - börja med dig själv. Hur präglad är jag av heteronormativiteten (slå upp)? Hur ser jag på manligt, respektive kvinnligt? Vilka könsroller representeras i samhället och vad har de för konsekvens och betydelse för jämställdheten idag? Hur stor relevans har egentligen biologiska faktorer för genus? osv.
 
Det är inte enkelt att helt plötsligt kritiskt granska sig själv och samhället man lever i. Det är en jävla utmaning och påfrestning, men krävs för att något ska hända. Om du uppriktigt sagt vill ha en förändring och inte mest bara säger det för att vara precis lika PK som alla andra, krävs en insats! Dåligt exempel, men Inte fan blir en delikat jävla skagensmörgås till om jag bara föreställer mig den. Jag själv måste ta mig till affären, handla bröd, smör, sallad och skagenröra, för att sedan ta mig hem och slutligen göra mackjäveln. Att analysera och reflektera över dig själv, dina tankar och dina val samt samhället i stort, är en bra början - typ vägen till affären.
 
 

8 mars

Publicerad 2013-03-08 08:53:06 i Nike

Idag går mina tankar till:

- de kvinnor som behandlas illa
- de kvinnor som blir berövade sina rättigheter och sin frihet
- de kvinnor som utsatts för övergrepp/misshandel
- de mammor som blir fråntagna sina barn
- de flickebarn som inte får rätt att gå i skolan
- de kvinnor som inte kan ge mat åt sina barn
- de tjejer som utsätts för barnövergrepp/människohandel
- de kvinnor som inte får gifta sig med den dem vill
- de kvinnor som utsätts för slaveri
- de kvinnor som inte ens får behålla sitt eget kön
- de kvinnor som blir nedtrycka och inte får göra sin röst hörd

Men idag går mina tankar också till:

- de kvinnor som kämpar för en bättre värld
- de kvinnor som vägrar gå med på denna orättvisa och som ägnar sitt liv åt att hjälpa andra kvinnor i deras situationer, oavsett till vilket pris
- de kvinnor som alla kämpar med att hålla sinnet uppe och inte tappa hoppet
- de systrar som stöttar och älskar varandra
- starka kvinnor som förändrar ödet för så många barn
- mammor med flera barn att ta hand om/ ge mat/ uppfostra
- skolor som uppmärksammar denna dag och sprider den vidare till nästa generation
- alla människor överhuvudtaget som kämpar med att ge kvinnor bättre villkor, över hela världen

Sammanfattning:
Idag önskar jag att alla kvinnor världen över, vare sig man bor i djupaste delen av djungeln eller högst upp i en
skyskrapa, får en fin dag. Att de kvinnor som har det svårt känner sig extra starka idag och vägrar sluta kämpa här.
Vi tänker inte ge upp!

if there's a future we want it NOW

Publicerad 2013-03-04 11:05:00 i Anka

 Guro och Ellinor drar till Zimbabwe idag och volontärarbetar i fyra månader. Medans försöker Nike och jag göra skillnad på hemmaplan så gott vi kan utan dessa två asmodiga och fantastiska människorna. Alltså vet ni hur förbannat stolt jag är eller?! Nästa gång kanske det blir Nike och jag! Skickar med paramores nya dänga så ni taggar till er ordentligt inför den här förbannat behövda insatsen. THERE'S A TIME AND A PLACE TO DIE BUT THIS AIN'T IT!
(Glöm inte att det är den internationella kvinnodagen på fredag!)
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela