Feminist? Javisst!

Könsstympning + rakade kvinnokroppar = berövad frihet

Publicerad 2013-02-25 14:35:00 i Anka

Alltså jag tänkte börja med att rekommendera boken "från kön till genus" av Don Kulick. Den är sjukt givande och man får en större bredd på hur sociala konsturktioner - genus, spelar in och formar samhällen världen över.
Vidare tänkte jag försöka besvara frågan varför infibulation är normaliserat i Somalia, Mali och Sudan?
"I Somalia, såväl som stora delar av Sudan och Mali är begreppet 'jungfrudom' inte ett naturligt tillstånd hos kvinnan utan något man skapar utifrån kulturella värden - dvs med operativa ingrepp förändrar man kvinnans könsorgan." - Aud Talle 
 
Jungfrudom och virilitet är två viktiga begrepp när det kommer till infibulationen. Den somaliska/sudanesiska/maliska kvinnan måste genomgå ingreppet för att anses besitta en ”jungfrudom”. Gör hon inte det är hon oren och omoralisk, därmed utstött. Jungfrudomen spelar en avgörande roll för äktenskapet som är praktiskt och socialt betydande. Äktenskapet är nämligen en allians mellan två familjer, snarare än en bindning mellan två personer. För att anses vara en passande familj att allieras med ska dess kvinnor med andra ord hållas rena och kyska. Dess manliga medlemmar ska vara mycket generösa och ha stort mod. Det är där viriliteten spelar in hos männen. De är ytterst måna om att få uttrycka sin manlighet och det gör dom bland annat genom sexakten efter äktenskapet. Penetreringen av sin infibulerade fru visar på mannens kontroll över henne och hans mandom.
 
Jag tycker fortfarande att mentaliteten och logiken bakom denna kulturella sedvänja är fucked up in so many ways och oacceptabel. Och visst tänker man något i stil med, "still, why the flying floating fuck ska det vara nödvändigt för kvinnan att skära bort och sy igen fittyn för att anses kvinnlig?! vems jävla idé var det?!?!?!" 
Vad som slog mig dock är att den västerlänska kulturen har en liknande socialt konstruerad motsvarighet. Kvinnlig behåring. För visst anses vi kvinnor vara orena och omoraliska om vi kommer inskuttandes med håriga armhålor på klubben? kastar omkring med håriga ben på stranden? eller i mer intimt, har en orakad va-jayjay? Visst har vi friheten till att välja att inte raka oss. Där finns det liksom ingen gammal kärring som håller fast oss tillsammans med moster och faster och avlängsnar allt kroppshår på oss (thank God).  Men hur ställer sig samhället till valet att vara orakad kvinna? Jo, man är konstig, äcklig och as weird. Liksom kvinnorna i Somalia om de är "oinfibulerade". Här ska kvinnan raka sig för att ge uttryck för kvinnlighet. I Somalia (jävligt mycket brutalare) avlägsnas klittan och hela köret för att ge uttryck för kvinnlighet. Vår kultur och deras kultur lägger stor vikt i att få ge uttryck för kvinnligt repsektive manligt. Och det är på kvinnans bekostnad. I dom här fallen är det alltid kvinnan som ska reduceras och ta till med medel för att anses kvinnlig. Märkligt, don't you think?
 
Vi vill gärna tro att vårt samhälle och kultur är jämställd och rättvis... hate to break this to you but, IT AIN'T. (Tog till med mycket engelska i den här texten. Lite asmycket töntigt egentligen, men låter det förbli så. Är och kommer alltid vara en tönt.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela